Sneeuwkoekjes

Sneeuwkoekjes Mexicaans kerstkoekjes sneeuwvlok

Eenvoudig te maken, maar ze zien er zo leuk uit op de kersttafel. Voor deze sneeuwkoekjes heb je nodig:

1 kopje roomboter, een half kopje basterdsuiker, 1 theelepel vanille, 1,5 kopje gezeefde bloem, een kwart theelepel zout, driekwart kopje gehakte noten (bv pecan of amandelen). Voor de sneeuw twist gebruik je  poedersuiker.

Meng de boter met suiker en de vanille in een beslagkom. Meng het zout door de bloem en vervolgens bij het boterbeslag. Verdeel dan de gehakte nootjes door het beslag heen. Draai van het beslag balletjes en bak de koekjes af in 15 minuten op 180 graden. Rol de koekjes na het bakken door de poedersuiker en laat ze afkoelen.

Bron: Christmasiscoming.co.uk

Gemarineerde kwartels

Kwartel op zn spaans kwartel grill

Als voorgerecht of tussen 2 couverts door, kwartels zijn smaakvol en sierlijk. Je kunt ze op veel manieren bereiden, hieronder een heerlijk recept dat ik op verschillende fora tegenkwam. Gemarineerde kwartels met een Spaanse twist.

 Nodig voor 8 kwartels:  olijfolie - 6 teentjes knoflook, fijngesneden - 2 blaadjes laurier - 1/4 tl versgemalen nootmuskaat - 2 takjes verse rozemarijn - 10 zwarte peperkorrels - 4 el wijnazijn - zout - 2 el kippenbouillon.

Leg de kwartels in een braadslee, ingevet met olijfolie en bak deze mee goudbruin. Draai ze regelmatig om voor een gelijkmatige bruining. Leg ze op een bord en maak de marinade met het bakvocht van de braadslee, Verhit deze met de knoflook, laurier, rozemarijn, peperkorrels, nootmuskaat en wat zout. Leg de kwartels terug en laat ze zo'n 45 minuten sudderen in de oven. Blus af met de kippenbouilon en laat het mengsel afkoelen.  Dek de braadslee af en laat de kwartels een nacht in het mengsel marineren. Keer af en toe om voor het beste resultaat.

Posted by Madelon

Fresh & Fruity                

Champagne Punch Lekker tussendoor

Helemaal hip dit jaar, je ziet ze op alle kook en cuisine fora voorbijkomen, de frisse spoon of punch. Ideaal om tussen de gangen door te serveren, want ze neutraliseert de papillen. Op basis van Champagne, maar je kunt ook gemberbier gebruiken. Voor de kinderen maak je dezelfde punch, maar dan op basis van alcoholvrije appelcider of kinderchampagne. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed gekoeld zijn en het fruit moet natuurlijk vers zijn. Hier 2 eenvoudige try-outs, waarop je eindeloos kunt variëren.

Voor de Fruity Punch van de linkerfoto gebruik je 1 deel appelsap, 1 deel sinaasappelsap, 2 delen champagne, gesneden aardbeien en muntbladeren. Goed mixen met de hand en serveren met ijsblokjes.

De Frozen Strawberry Punch (rechts) is mijn favoriet, waarbij je aardbeien mixed met suiker, druppels citroen en ijsrasp. Vervolgens aanmaken met vanille Vodka en Martini, in de verhouding van 3 tot 1.

Bron Foto's en recepten: deze lekkere Australische site

Biefstuk blijft koning

van rauw tot doorbakken

Tussen alle tropische vleessoorten die we de laatste jaren steeds vaker op de kersttafel zien staan, blijft de biefstuk voor velen favoriet. En terecht, want er is geen wildgebraad of struisvogel-lapje bestand tegen een goed bereide biefstuk; Mals, sappig en vol van smaak. Maar zoals dat gaat met delicate producten, wees zorgvuldig met aanschaf en bereiding. Het vakmanschap van je slager is van groot belang. Vraag gerust naar de herkomst van het stuk vlees en of deze goed gerijpt is. Naast 'gewone' biefstuk, kun je kiezen voor kogelbiefstuk of een tournedos van ossenhaas, de topper uit het segment!

Laat de biefstuk voor het bakken op kamertemperatuur komen en geef een paar korte tikken op de bovenkant, waardoor deze extra mals wordt. Bestrooi met peper en bakken op hoog vuur. Beweeg het vlees met een spatel, ga vooral niet met een vork prikken! Het plaatje hierboven geeft de bereidingstijd aan van rauw tot doorbakken. Bestrooi de biefstuk pas na het bakken met zout en laat het vlees even rusten voordat je serveert.

Baktips en mooie recepten van bekende koks vond ik op Biefstuk.nl

Posted by Madelon

Kalkoen vullen

gedekte tafel Kalkoen vullen

Verwen je gasten met hét traditionele kerst gerecht; een gevulde kalkoen. En haal em dit jaar eens bij de poulier!Dit recept vereist enige voorbereidingstijd maar zorgt voor de verassing van de avond. Eénmaal uit de oven laat je de kalkoen even rusten, dus niet meteen het mes erin. Om uitdroging te voorkomen en voor het meest malse resultaat, besmeer je de ovenschaal met flink wat roomboter. Tijdens het garen de kalkoen geregeld besprenkelen met de jus uit de schaal.

Maak een vulling van 150 gr. gekruimeld brood / 50 gram roomboter / 1 fijngesnipperde ui en paprika / paar blaadjes Thijm / flinke lepel geraspte citroenschil /  1 fijngesneden teen knoflook / wat peper en zout of kipkruiden. (Gele Knorr Aromat doet het ook altijd goed)

Leg over de vulling heen, plakjes Prosciutto ham (of Belgisch gerookte ham) voordat je deze in de kalkoen stuffed.

Let op, een kalkoen van ongeveer 5 kg. gaat 4 tot 5 uur in de oven op 170 C. Garneren doe je met Cranberry saus, rosemarijn blaadjes en gekraakte walnoten. Als bijgerecht lekkere dikke Vlaamse frieten en een witlofschotel met ham en kaas.

Top 10 kerstgerechten

Wat eten we dit jaar met kerst? Grote lappen vlees of fijngesmoorde delicatessen? De supermarktfolders bieden vanaf december vaak een ruime keus aan fijne producten en zullen dan de nieuwe smaken en trends promoten. Toch zien we ieder jaar weer de kerstkok naar de traditionele cuisine lonken. Zo zagen we de voorgaande jaren dat Nederland lekker veilig koos voor: 

 

  • Gourmetten
  • Hazenpeper en Hazenrug filet
  • Runder Rollade
  • (Carpaccio van) Ossenhaas
  • Hertenbiefstuk
  • Steengrillen
  • Assortiment van vis
  • Italiaanse tafel
  • Stoofpotje
  • Kalkoen
  •